עד לפני מספר שנים הסברה הרווחת הייתה כי שינה עם מאוורר מזיקה לבריאות. אולם, בשנים האחרונות פורסמו לא מעט מחקרים שמוכיחים בדיוק את ההפך, ומצביעים על כך שלשינה עם מאוורר תקרה יש יתרונות רבים על פני שינה עם מזגן או שינה ללא קירור כלל – הן מבחינת שיפור איכות השינה והן מבחינות בריאותיות.

איזון טמפרטורת החדר

אחד מהיתרונות הבולטים ביותר שיש לשינה עם מאוורר תקרה נעוץ ביכולת שלו לקרר את החדר לטמפרטורה האידיאלית ביותר לשינה.

אתם אולי לא מודעים לכך, אבל לטמפרטורת החדר יש השפעה מכרעת על איכות השינה שלנו – כך עולה ממאמר שפרסם ד"ר כריסטופר וינטר, מנהל רפואי במרפאת שרלוטסוויל לנוירולוגיה ושינה.

ד"ר וינטר שבמשך שנים ליווה מקצועית ספורטאים מכל התחומים, שם לב שכל הספורטאים, ללא יוצא מן הכלל, ישנים טוב יותר בסביבה קרירה. לאחר שחקר את הנושא לעומק הוא הגיע למסקנה שטמפרטורת הגוף שלנו משתנה בדפוס קבוע במהלך היממה, מגיעה לשיאה בשעות אחר הצהריים המאוחרות ולמינימום שלה בסביבות השעה 05.00 לפנות בוקר. השינה העמוקה ביותר נרשמה אצל רוב הנבדקים בפרק הזמן שבין תחילת ירידת טמפרטורת הגוף, לתחילת עלייתה מחדש.

עוד גילה כי אנשים בעלי טמפרטורת גוף גבוהה (ספורטאים למשל) שאינם מצליחים לצנן מספיק את גופם בשעות הלילה, נוטים לסבול מקשיי הירדמות ומיקיצות רבות יותר במהלך השינה. מנגד, גם טמפרטורה נמוכה מידי (כמו זו שמתקבל בד"כ בשינה עם מזגן) עלולה לפגום בשינה ולגרום לערנות יתר.

בהתבסס על המחקרים שלו ועל מחקרים נוספים בנושא, הגיע ד"ר וינטר למסקנה כי טמפרטורת החדר האופטימלית ביותר לשינה היא 22-15 מעלות צלזיוס עבור מבוגרים; 21-19 מעלות לקשישים; ו-21-18 מעלות לתינוקות ופעוטות.

שינה עם מאוורר תקרה

במחקרים שבחנו את איכות השינה של חולים עם דום נשימה בשינה, איכות השינה השתפרה כאשר הטמפרטורה נעה בין 24-16 מעלות.

ע"פ מחקרים אחרים, שינה בטמפרטורות האלה משפיעה לטובה גם על תהליכים אחרים בגוף, כגון ויסות מערכת ההורמונים, שיפור קצב חילוף החומרים ושריפת השומן העודף, ואף שיפור איכות ה-REM (תנועת העין המהירה בשלב החלום) שמסייעת לתהליך הלמידה והשחזור של המוח.

אוורור החלל

שינה עם מזגן מאלצת אותנו לסגור את כל החלונות והפתחים, מה שאינו מאפשר זרימה ותחלופה טובה של אוויר בחלל. כתוצאה מכך יש עלייה בכמות של דו תחמוצת הפחמן (CO2) שאנחנו שואפים, מה שגורם לתחושת מחנק ולריח לא נעים.

לעומת זאת, כאשר ישנים עם מאוורר התקרה אין צורך לסגור את החלונות ואף להיפך: מאוורר התקרה משפר את זרימת האוויר הטבעי ובכך הוא מסייע גם לוויסות הטמפרטורה, גם לצינון הגוף וגם לאוורור החלל.

מספר מחקרים אף מצביעים על כך ששינה עם מאוורר תקרה מסייעת למנוע מוות בעריסה. הסיבה לכך היא שטמפרטורות גבוהות ורמות גבוהות של CO2 מהוות גורמי סיכון משמעותיים, והפעלת מאוורר תקרה במהלך הלילה, מורידה את הטמפרטורה ומפחיתה את ריכוז דו תחמוצת הפחמן.

רעש לבן

יתרון נוסף שיש לשינה עם מאוורר תקרה הוא צליל הפעולה שלו שמוגדר כ"רעש לבן".

בדומה לאור הלבן שמכיל בתוכו את כל הצבעים, "רעש לבן" משלב בתוכו את כל תדרי הקול שנשמעים יחד בחלל ומאזן אותם כך שהם יישמעו כמעין זמזום קבוע ועדין.

מכיוון שהמוח שלנו מגיב לגירויים קוליים גם במהלך הלילה, הרעש הלבן למעשה מנטרל את הרעשים הפתאומיים שגורמים ליקצות קצרות (אזעקה של רכב, דלת נטרקת, צופר של מכונית, תינוק בוכה בבית של השכנים וכדומה) ובכך מסייע לשינה רציפה ואיכותית יותר.

מניעת התכווצות שרירים

אנשים שישנים עם משב רוח ישיר עליהם, עלולים להתעורר עם שרירים תפוסים או כואבים. הסיבה לכך היא שאוויר קר שפוגע בנקודה אחת למשך זמן, גורם לשרירים להימתח.

בעיה זו שכיחה במיוחד בקרב אנשים שישנים מתחת או מול חלון המזגן, וכן בקרב אנשים שישנים עם מאוורר רצפתי. מאוורר התקרה מפזר את האוויר הקר באופן שווה על פני כל הגוף ולכן מונע את התכווצות השרירים.

לסיכום

לשינה עם מאוורר תקרה בקיץ יש יתרונות רבים הן מבחינה בריאותית והן מבחינת איכות השינה. עם זאת, כדי למנוע תגובות אלרגיות לא רצויות, חשוב להקפיד לנגב את האבק מהלהבים כדי למנוע את פיזורו בחלל בעת פעולת המאוורר.

שיהיה לכם קיץ נעים וקריר…

אודות הכותב
ג'וש האוזר
ג'וש האוזר

האיש מאחורי מותג המאווררים Swingfans. ג'וש האוזר, בן 32, נשוי ואב לשלושה מקסימים. אוהב את הטבע, משתדל לטייל בעולם ולגלוש בגבעות שלג אינסופיות ומאמין גדול בניצול מקסימלי ומעוצב של המשאב האנרגטי. "הטבע הוא עבורי מקור השראה בלתי נדלה והמאווררים שלנו מוכיחים זאת